Rakyat Malaysia yang Kurang Dokumen.

 

 

Six Boys Standing Near Trees and Houses Photo Taken

 

Menurut thestar.com.my,

KENINGAU: Pendekatan yang realistik dan komprehensif akan dilaksanakan untuk menyelesaikan “rakyat Malaysia yang kurang dokumen” di Sabah, kata Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Ketua Menteri berkata beliau mahu pihak berkuasa mewujudkan satu sistem untuk membantu menyelesaikan masalah yang dialami oleh anak-anak dari perkahwinan yang tidak sah antara penduduk tempatan dan orang asing, terutama sekali apabila pasangan asing telah meninggalkannya.

“Saya baru bertemu seorang wanita Dusun dari Sook, yang mempunyai tiga orang anak dan tidak dapat mendaftarkan anak-anak, kerana pasangannya telah meninggalkan mereka,” katanya kepada pemberita selepas pertemuan rasmi pertamanya dengan penduduk di pedalaman Keningau, kira-kira 120km Kota Kinabalu.

Beliau berkata terdapat kebimbangan sebenar mengenai ibu bapa yang tidak dapat mendaftarkan anak mereka untuk mendapatkan MyKad dan anak-anak ini akan dibesarkan tanpa dokumentasi yang betul, dan dengan itu dilucutkan pendidikan menengah melalui status tidak bertaraf mereka.

“Mereka tidak boleh meneruskan sekolah rendah walaupun mereka tidak dapat bekerja, kami juga prihatin terhadap kesejahteraan mereka, tetapi ada pihak yang menuduh kami memberikan IC kepada bukan warganegara,” katanya.

Beliau berkata terdapat masalah ibu-ibu tempatan yang tinggal bersama kanak-kanak melalui perkahwinan yang tidak sah dengan orang asing, dan juga lelaki setempat yang tinggal bersama anak-anak dari perkahwinan haram mereka dengan orang asing.

 

Dalam kes-kes yang melibatkan wanita, undang-undang membenarkan ibu untuk mendaftarkan anak-anak, sementara itu lebih sukar bagi bapa untuk mendaftarkan anak-anak mereka.

“Kami tidak melihat ayah dan ibu, kami melihat anak-anak dan membantu mereka,” katanya sambil menambah bahawa mereka tidak mempunyai status negara dan tidak boleh dihantar pulang.

“Kita perlu realistik dan melihatnya,” katanya pada majlis itu.

Dalam perkara yang berkaitan, mahkamah mudah alih boleh didapati untuk membantu penduduk tempatan memperoleh dokumen pengenalan dan pendaftaran sijil kelahiran lewat dari Jabatan Pendaftaran Negara.

Ketua Hakim Negara Tan Sri Richard Malajum, yang mengiringi pegawai kehakimannya di Mahkamah Mudah Alih di Keningau, memberitahu pemberita bahawa mahkamah mudah alih telah membantu kira-kira 50,000 penduduk Sabah luar bandar mendapatkan sijil IC dan sijil kelahiran mereka dari JPN sejak 2008.

 

“Sekiranya kita tidak melakukan ini, mereka akan menjadi tidak mempunyai status negara, dan mereka akan sedih jika mereka pergi ke hospital dan perlu membayar seperti orang asing apabila mereka juga rakyat Malaysia,” katanya.

Beliau berkata jika perkahwinan dilakukan secara sah, ia boleh dikendalikan oleh JPN, tetapi jika tidak dan melibatkan anak-anak dengan ibu tunggal, ia mesti ditangani oleh mahkamah.

“Kami perlu mematuhi undang-undang untuk kewarganegaraan, kelahiran dan kematian di bawah undang-undang JPN,” katanya.

Beliau berkata kebanyakan kes pendaftaran lewat lahir adalah kerana penduduk luar bandar tidak mampu untuk pergi ke pusat bandar, dan tidak menyedari bahawa kelahiran itu perlu didaftarkan dalam tempoh 42 hari.

Shafie, yang membuat lawatan rasmi pertamanya ke pedalaman sejak menjadi Ketua Menteri, juga melihat isu-isu tempatan, termasuk perkara tanah dan permintaan untuk rumah kos rendah, antara isu-isu lain.

Read more at https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/09/28/shafie-well-resolve-the-issue-of-document-less-citizens-in-sabah/#biBF29dfs0SrBLGZ.99

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s