PM: Sabah dan Sarawak mahu autonomi, bukan kemerdekaan

White and Brown Bird Near Body of Water Under Blue Sky at Daytime

 

Menurut FMT news,

KOTA KINABALU: Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad percaya rakyat Sabah dan Sarawak tidak akan meminta kemerdekaan, walaupun tidak ada peruntukan dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) yang mereka tidak boleh berbuat demikian.

Bercakap pada majlis makan malam bersama rakyat Malaysia di New York pada hari Jumaat, Mahathir berkata beliau diberi tanggapan bahawa rakyat Sabah dan Sarawak hanya mahu autonomi mengenai beberapa perkara.

“Mereka tidak pernah meminta kemerdekaan tetapi mereka meminta untuk memiliki autonomi mengenai hal-hal tertentu, jadi kami memberi mereka autonomi.

“Sebenarnya, apabila saya membuat pengumuman di Sabah bahawa kita akan mengenali ketiga-tiga negeri Sabah, Sarawak dan Tanah Melayu, orang ramai bersorak kerana mereka adalah yang mereka mahu, tetapi bukannya kemerdekaan,” katanya.

Mahathir, yang menjadi perdana menteri sekali lagi untuk kali kedua, ditanya sama ada beliau akan menyokong negara-negara Borneo jika mereka mahu menegaskan hak mereka untuk menentukan sendiri untuk mencapai kemerdekaan mereka.

Ini berikutan janji Mahathir untuk memulihkan status khas Sabah dan Sarawak sebagai wilayah yang membentuk Persekutuan Malaysia.

“Tidak. Saya tidak menyokong kemerdekaan mereka tetapi kami memberitahu mereka bahawa kami akan kembali ke perjanjian 1963 di mana para peserta adalah Malaya, Sabah dan Sarawak.

“Ia adalah perjanjian tiga pihak yang kami mahu membentuk sebuah persekutuan. Itulah perjanjian, “katanya.

Secara bersejarah, perjanjian untuk membentuk Malaysia dimeteraikan oleh British sebagai tuan penjajah Sabah dan Sarawak dan melibatkan beberapa pemimpin dari kedua-dua wilayah yang dipilih oleh pihak British sendiri.

‘Perhatikan kehendak orang’

Menurut Pergerakan Orang Asal Antarabangsa untuk Penetapan Diri dan Pembebasan Asia penyelaras Andrew Ambrose, proses itu gagal mempertimbangkan keinginan dan suara rakyat yang dapat dicapai melalui referendum yang tepat seperti yang dilakukan di Singapura dan Tanah Melayu.

Sabah dan Sarawak, katanya, kini ditinggalkan di limbo kerana kekurangan proses demokrasi dan mengabaikan prinsip penentuan sendiri oleh kuasa penjajah dan pengganti mereka.

 

Atas sebab ini, beliau berkata Filipina masih mahu menuntut Sabah.

“Rakyat Sabah dan Sarawak mempunyai hak mengikut undang-undang antarabangsa untuk penentuan nasib sendiri.

“Malaysia Baru tidak boleh mengulangi kesilapan kerajaan sebelum ini dan kini mesti melaksanakan proses yang wajar.

“Rakyat Sabah dan Sarawak boleh berdiri sendiri dan dengan itu mereka harus diberi peluang untuk bergerak maju dan membuat keputusan masa depan mereka sendiri,” katanya.

Ambrose percaya kerajaan persekutuan tidak perlu takut untuk membenarkan referendum yang tepat di kedua-dua wilayah, seperti yang ditunjukkan oleh apa yang berlaku di Scotland pada tahun 2014.

Dalam referendum itu, orang Scotland memilih untuk tidak menjadi negara bebas, lebih memilih untuk tinggal bersama United Kingdom.

“Sekarang, selepas 55 tahun, sudah tiba masanya rakyat Sabah dan Sarawak mempunyai referendum yang sama.

“Proses sewajarnya adalah penting bagi Sabah dan Sarawak untuk merealisasikan potensi mereka dan menyesuaikan diri dengan masa lalu mereka dalam konteks dan cabaran hari ini sebagai orang asli yang ditentukan sendiri,” katanya.

Read more on >>>https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/09/29/pm-sabah-and-sarawak-want-autonomy-not-independence/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s