Unicef: Shafie lebih senang menerima isu anak-anak tanpa kerakyatan di Sabah

KOTA KINABALU: Unicef ​​digalakkan oleh keterbukaan negeri dalam menangani isu kanak-kanak tanpa kerakyatan di Sabah.

Wakil Unicef ​​ke Malaysia Marianne Clark Hattingh mengatakan usaha untuk membantu mereka menjadi sukar di masa lalu kerana kanak-kanak yang tidak berdokumen dianggap isu keselamatan.

“Kami digalakkan dengan kesediaan ketua menteri (Shafie Apdal) untuk menangani isu ini, untuk melihatnya sebagai isu hak asasi manusia dan pembangunan – bukan sekadar isu keselamatan,” katanya selepas mengadakan kunjungan hormat ke atas Shafie di sini hari ini.

Beliau berkata dengan kerajaan yang kelihatan lebih mudah menerima sekarang, terdapat peluang untuk membuat perbezaan dan memberikan peluang kepada anak-anak untuk berkembang menjadi potensi penuh mereka.

Hattingh menegaskan bahawa permasalahan yang semakin memburuk akan meneruskan kitaran kanak-kanak tanpa keraguan dan tragis yang berakhir dengan kemiskinan.

“Kanak-kanak ini tidak mempunyai akses kepada pendidikan atau penjagaan kesihatan, dan anda mengekalkan kitaran kemiskinan. Jadi saya fikir ia adalah peluang yang tidak dijawab dalam hal itu. ”

 

Beliau berkata Pasukan Negara Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melakukan kajian bersama Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan Institut Pengajian Institut Kajian Sabah, kepada anak-anak tanpa kerakyatan.

“Kami juga melakukan kajian lain mengenai kemiskinan, melihat Kota Kinabalu dan Sandakan, dan melakukan penyelaman yang mendalam mengenai hal ini. Ini akan mencerminkan kajian yang kami lakukan di KL mengenai kemiskinan kanak-kanak.

“Ini akan melengkapkan penemuan kajian lain pada orang tidak berdokumen. Ia sepatutnya selesai pada suku tahun kedua tahun depan, “kata Hattingh.

 

“Cadangan dasar akan dikeluarkan daripada kajian tersebut dan akan dibentangkan kepada CM Sabah dan kementerian lain yang berkenaan.”

Mengenai perkahwinan kanak-kanak, Hattingh berkata Shafie juga menerima pandangan Unicef ​​bahawa 18 adalah usia minimum untuk perkahwinan, tanpa pengecualian.

Beliau berkata golongan muda mesti menyelesaikan pendidikan menengah mereka. Pendidikan kesihatan reproduktif seksual juga diperlukan, katanya.

“Ia juga penting untuk membuat komuniti dan keluarga sedar tentang kesan buruk perkahwinan kanak-kanak terhadap kanak-kanak perempuan.

“Sistem perlindungan untuk mensasarkan kanak-kanak yang terdedah untuk keluar dari sekolah atau perkahwinan anak juga diperlukan. Ini untuk memastikan perkahwinan tidak dilihat sebagai penyelesaian untuk kehamilan remaja atau kemiskinan, “katanya.

Tahun lepas, profesor pendidikan UMS, Vincent Pang berkata lebih separuh daripada 2.6 juta orang yang tidak berdokumen dan tanpa kerakyatan serta pelarian di negara ini berada di Sabah.

Data yang diperoleh daripada laporan Unicef ​​2015, menunjukkan bahawa daripada jumlah itu, lebih daripada 451,000 adalah berumur 19 tahun ke bawah.

Pang berkata sesetengah daripada mereka mungkin anak-anak tanpa kerakyatan generasi kedua.

Read more on. https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/10/05/why-would-we-want-to-disband-sabah-cabinet-says-shafie/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s