Aktivis MA63 memberitahu Dr M: Anda tidak boleh bercakap untuk rakyat Malaysia Timur

 

Menurut FMT news,

KOTA KINABALU: Seorang aktivis politik mempersoalkan hak Dr Mahathir Mohamad untuk menganggap rakyat Sabah dan Sarawak mahu autonomi dan bukannya kemerdekaan.

“Ini tanah kita dan kita dapat menentukan apa yang kita mahu untuk masa depan kita, bukan Putrajaya,” kata Zainnal Ajamain, yang memenangi dua hak wilayah di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Beliau bercakap dengan FMT sebagai tindak balas kepada perdana menteri yang dibuat pada majlis makan malam bersama rakyat Malaysia di New York minggu lepas. Mahathir dipetik sebagai berkata bahawa rakyat Sabah dan Sarawak “tidak pernah meminta kemerdekaan, tetapi mereka meminta autonomi mengenai hal-hal tertentu. Jadi kami memberi mereka autonomi. ”

Zainnal mendakwa beliau sedar bahawa rakyat kedua-dua negeri itu, yang bercita-cita untuk penentuan nasib sendiri, tidak lagi peduli apa yang pentadbiran Kota Kinabalu dan Kuching percaya akan menjadi perkara yang betul untuk dilakukan.

“Rakyat tidak resah dan tidak boleh lagi mempercayai ahli politik,” katanya. “Mereka berpendapat bahawa ahli politik mempolitikkan isu MA63 terlalu banyak dan mereka telah melakukan toleransi tindakan sedemikian.

“Putrajaya boleh mengharapkan satu penyelesaian yang baik sekalipun ia cuba bercakap dengan orang secara langsung.”

Dia menuduh pejabat perdana menteri cuba menyesatkan rakyat dengan artikel di laman webnya yang kurang menekankan pada MA63 daripada yang disebut 20 Perkara, yang merujuk kepada senarai yang disediakan oleh Borneo Utara dalam usul syarat-syaratnya pemerbadanan ke persekutuan Malaysia sebagai negeri Sabah.

Titik 7 memorandum menyatakan bahawa Sabah tidak mempunyai hak untuk meninggalkan persekutuan.

Zainnal berkata Putrajaya, dengan menekankan 20 Perkara dan menekankan MA63, pastinya cuba memusingkan isu hak Sabah dan Sarawak agar sesuai dengan agendanya. “Dan saya menyalahkan pemimpin Sabah seperti Jeffrey Kitingan, yang telah mempromosikan 20 Perkara selama bertahun-tahun,” katanya merujuk kepada Presiden Parti Solidariti Tanah Airku.

Beliau berkata 20 Perkara itu bukan perjanjian yang sah kerana ia ditandatangani oleh pentadbir jajahan British di Borneo Utara dan tidak disahkan oleh kerajaan British atau sasaran yang dimaksudkan, Persekutuan Tanah Melayu.

Hujah Zainnal disokong oleh Michael Peter Goviind, yang mengetuai Biro Warisan MA63.

Goviind memberitahu FMT 20 Perkara tidak memberi kuasa kepada rakyat Sabah sejauh mana pihaknya bimbang.

“Idea yang sama dipegang oleh kerajaan negeri semasa,” katanya. “Untuk Warisan, MA63 dan dokumen sokongannya adalah satu-satunya dokumen sah yang mana setiap perbincangan harus didasarkan.”

Read more on: https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/10/06/ma63-activist-tells-dr-m-you-cant-speak-for-east-malaysians/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s