AG menggesa peguam-peguam Sabah / Sarawak memainkan peranan dalam memulihkan hak MA63

Menurut FMT news,

AG menggesa peguam-peguam Sabah / Sarawak memainkan peranan dalam memulihkan hak MA63

KOTA KINABALU: Berikutan komitmen yang lebih besar di semua pihak dalam memulihkan hak-hak Sabah dan Sarawak di bawah Perjanjian Malaysia 1963, Peguam Negara Tommy Thomas menggesa peguam-peguam di kedua-dua negeri itu untuk memainkan peranan yang lebih aktif sebagai sebuah jawatankuasa khas yang menyediakan laporan atas perjanjian tahun ini.

Beliau berkata peguam-peguam Sabah dan Sarawak perlu bekerjasama dengan rakan-rakan mereka di Tanah Melayu untuk memastikan penyelesaian isu MA63.

“Bagi resolusi seperti itu, peguam mesti menasihati dengan bijak dan menggalakkan pihak berkepentingan mereka untuk menerima pendekatan ‘memberi dan mengambil’ untuk mencapai persetujuan,” katanya dalam ucapannya pada Pembukaan Tahun Undang-Undang (OLY) 2019.

“Kepelbagaian yang membawa kita bersama pada tahun 1963 mestilah dibenarkan bersinar di bawah sinar matahari di Malaysia,” katanya.

Beliau berkata keseriusan Putrajaya untuk melihat hak-hak Sabah dan Sarawak ditunjukkan oleh penubuhan sebuah jawatankuasa pemandu yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad sendiri.

Thomas berkata pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang bertulis boleh dibentangkan semasa sesi Parlimen Oktober, selepas laporan akhir jawatankuasa itu selesai pada bulan Jun tahun ini.

Sementara itu, Peguam Negara Sabah Zaleha Rose Pandin berkata landskap politik baru telah memperbaharui perbincangan mengenai MA63 di kalangan orang ramai.

Beliau berkata Sabah tegas menuntut semula haknya.

“Di peringkat negeri, kerajaan Sabah telah menubuhkan sebuah jawatankuasa kerja untuk melihat isu ini dan perbincangan dengan kerajaan Sabah dan kerajaan persekutuan mengenai isu-isu berkaitan sedang berjalan.

“Tidak syak lagi, kerajaan Sabah menentukan bahawa aspirasi dan harapan setiap rakyat Sabah dapat dicapai di bawah kerajaan persekutuan sekarang,” katanya.

Ranbir Singh, yang mengetuai Persatuan Peguam-Peguam Sarawak, berkata peguam di negeri ini mempunyai kewajipan untuk memastikan terma-terma MA63 dilaksanakan dengan tegas.

Beliau berkata peguam Sarawak perlu diberi peranan untuk memainkan jawatankuasa MA63.

“Sarawak adalah rakan kongsi yang sama di Persekutuan Malaysia. Ini mesti bermakna dalam setiap ungkapan. Ia tidak boleh digunakan sebagai pakaian tingkap semata-mata, “katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: