Hospital University Malaysia Sabah melancarkan perkhidmatan telemedicine pertama di negeri ini.

KOTA KINABALU: Perkhidmatan telemedicine pertama di Sabah kini tersedia di sebuah portal oleh Universiti Malaysia Sabah (UMS) di https://tanyadoc.ums.edu.my.

Portal ini adalah platform yang membolehkan orang ramai mengakses doktor perunding secara langsung melalui persidangan video dalam inisiatif dengan Hospital Universiti Malaysia Sabah (HUMS), kerana akan memberi orang akses jauh ke pakar dari Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan universiti.

Ketua Seksyen Teknologi Maklumat HUMS Mohd Nizar Hamild berkata dari segi kebimbangan privasi, Tanya Pakar menggunakan sistem persidangan video peribadi MIRUBA UMS yang direka dan dibuat khusus untuk UMS.

Beliau berkata sekiranya ada pesakit yang perlu diperiksa secara fizikal secara terperinci setelah temu janji, pakar yang berkenaan akan membuat temu janji secara langsung di Poliklinik UMS.

Selain itu, HUMS juga menyediakan perkhidmatan tambah nilai lain yang disebut “SMS Tanya Pakar”, di mana orang ramai hanya perlu menghantar SMS ke 62002 dengan kata kunci yang ditentukan.

“Sebagai contoh, seseorang boleh menghantar mesej yang mengatakan ‘HUMS TP kiah@gmail.com. Saya ingin mengetahui kesan pengambilan ubat untuk ibu yang menyusui’, dan seorang pakar perubatan akan menjawab e-mel yang diberikan dalam tiga hari bekerja,” kata Ketua Pegawai Klinikal HUMS Dr Nicholas Pang.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif HUMS Prof Dr Helen Benedict Lasimbang mendorong orang ramai untuk menggunakan perkhidmatan tersebut.

“Daripada menunggu pesakit datang ke hospital, mari kita bawa hospital itu kepada mereka,” katanya.

Dia mengatakan ini adalah usaha HUMS untuk menyesuaikan diri dengan “normal baru” yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika berbicara tentang pandemik Covid-19 yang sedang berlangsung.

“Kami tidak boleh mengharapkan HUMS terus beroperasi dengan cara yang sama seperti yang telah digunakan selama bertahun-tahun, dan setiap organisasi perlu melakukan inovasi atau menjadi usang,” kata Dr Helen.

Semua orang boleh membuat janji temu di http://tanyadoc.ums.edu.my (untuk temujanji telekonsultasi) atau SMS sebarang pertanyaan kepada Tanya Pakar di 62002 dengan format mesej “HUMS TP email@email.com diikuti dengan pertanyaan.

Sumber: TheStar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: