Mengembalikan status Sabah,Sarawak satukan negara, kata Hajiji

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Hajiji Noor memandang usaha mengembalikan Sabah dan Sarawak ke status bekas sebagai wilayah dan bukannya negeri sebagai langkah memperkukuhkan perpaduan di negara ini.

Mengulas mengenai mesej viral mengenai perubahan status Sabah dan Sarawak dari negeri ke wilayah (wilayah), Hajiji mengatakan kedua-dua negeri itu dikenali sebagai wilayah sebelum mereka bersetuju untuk membentuk Malaysia dengan Tanah Melayu ketika itu.

"Mungkin inilah yang diperlukan oleh masyarakat di Sabah dan Sarawak - untuk kembali kepada syarat semula jadi sebelum pembentukan Malaysia," katanya selepas acara bersama pemimpin PPBM Sabah di Sandakan malam tadi.

"Kami mengalu-alukan ini. Bagi saya, ini adalah usaha untuk mengukuhkan perpaduan di negara kita, Malaysia. "

Namun, tidak dapat dipastikan apakah pemerintah benar-benar telah mengubah status kedua-dua negeri menjadi "wilayah".

Sebuah jabatan kerajaan di Labuan telah memposting di akaun media sosialnya semalam bahawa Sabah dan Sarawak tidak lagi disebut negeri tetapi wilayah, akan berkuat kuasa serta-merta.

Sejak itu jabatan tersebut telah menghentikan pengeposannya.

Timbalan ketua menteri Jeffrey Kitingan hari ini menasihati orang ramai agar tidak mempercayai penyiaran tersebut, dengan mengatakan bahawa rakyat harus menunggu sesuatu yang sesuai dari Jabatan Perdana Menteri atau jabatan lain dengan lokus yang jelas.

Menteri Kanan Keselamatan Ismail Sabri Yaakob juga mengatakan bahawa lebih baik perkara ini dirujuk ke Majlis Keselamatan Negara.

Sementara itu, mengenai tuntutan Sabah dan Sarawak berdasarkan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), Hajiji, yang juga ketua PPBM Sabah, mengatakan bahawa perbincangan peringkat tinggi sedang dilakukan dan semua pihak berusaha untuk mendapatkan yang terbaik untuk Sabah.

"Kami membincangkannya dengan kerajaan pusat. Semua usaha kita dipertimbangkan secara serius oleh mereka, terutama perdana menteri, ”katanya.

Pada pilihan raya umum berikutnya, Hajiji mengatakan dia telah menasihati PPBM Sabah untuk bersiap sedia menghadapi pemilihan yang mungkin akan diadakan setelah darurat berakhir.

Dia juga menyifatkan pernyataan Ketua Umno Sabah Bung Moktar Radin yang bijaksana dan matang secara politik bahawa sebelumnya tidak boleh berlaku pertembungan antara Umno dan PPBM dalam pilihan raya.

"Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Bung atas pernyataan yang bijak. Yang penting ialah kita mengeratkan hubungan kita di Gabungan Rakyat Sabah (GRS), ”katanya.

Bung sebelumnya mengatakan bahawa walaupun keputusan Umno memutuskan hubungan dengan PPBM pada pilihan raya akan datang, Umno Sabah akan terus bekerjasama dengan parti di bawah GRS.

Sumber: FMT news.
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: