Kembalikan Laut Kita, Jeffery Beritahu Putrajaya

KOTA KINABALU: Timbalan ketua menteri Jeffrey Kitingan membantah Putrajaya setelah mengetahui bahawa kerajaan persekutuan akan terus mengenakan Akta Laut Wilayah 2012 (Akta 750) ke atas Sabah dan Sarawak.

Akta yang diluluskan oleh Parlimen pada tahun 2012, secara sepihak mengurangkan laut wilayah Sabah dan Sarawak dari 12 batu nautika menjadi tiga batu nautika (pengurangan sembilan batu nautika, atau 16.5km).

Dalam satu kenyataan hari ini, Kitingan, yang menghadiri taklimat mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) yang dipengerusikan oleh ketua menteri Sabah, Hajiji Noor semalam, menuntut agar kerajaan persekutuan membatasi skop Undang-Undang itu ke semenanjung sahaja.

Dia menambah bahawa Akta itu tidak boleh merangkumi Sabah dan Sarawak kerana kedua-dua wilayah ini tidak pernah menyetujui pengenaan tersebut.

Kitingan, yang juga presiden STAR, berkata kerajaan Sabah akan terus menentang sebarang usaha untuk menguatkuasakan undang-undang di negeri ini.

"Akta ini tidak berperlembagaan kerana melanggar Artikel 1 (3) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan bahawa wilayah setiap negeri adalah wilayah yang disusun tepat sebelum Hari Malaysia," katanya.

Ahli Parlimen Keningau mengatakan bahawa untuk makluman, dewan undangan negeri Sabah tidak pernah memberikan persetujuan untuk pengembangan Akta tersebut.

"Mengubah sempadan Sabah memerlukan suara majoriti dalam perhimpunan. Kecuali untuk tempoh ketika Labuan diserahkan dan dijadikan wilayah persekutuan pada tahun 1985, kami tidak pernah mengubah batas kami.

"Kehilangan wilayah adalah pengalaman yang memilukan bagi negara yang merdeka.

“Mengubah batas tanpa persetujuan kita sama menyakitkannya dengan kehilangan wilayah kita. Percayalah, orang akan marah, ”kata Kitingan.

Dia menambahkan bahawa tidak logik untuk berpendapat bahawa sejak Akta ini dikuatkuasakan di semenanjung, maka undang-undang tersebut harus dikuatkuasakan di seluruh negara, termasuk di Sabah dan Sarawak.

“Kami adalah wilayah yang terpisah. London tidak pergi ke Scotland dan merampas wilayah mereka mengikut kehendak dan keinginan mereka. Prinsip yang sama berlaku untuk persekutuan ini.

"Semasa kita membahas masalah ini, saya ingin mengemukakan fakta bahawa kerajaan persekutuan menyerah secara haram (ladang minyak) menyekat L dan M dalam batas Sabah pada tahun 2008 ke Brunei. Kami mahu mereka pulih juga, ”katanya.

Isu Akta Laut Wilayah 2012 adalah salah satu daripada empat masalah MA63 yang masih belum dapat diselesaikan, selain daripada sumber minyak dan gas Sabah, sejak 2017.

Pada tahun 2019, mesyuarat jawatankuasa khas Kabinet Pakatan Harapan sebelumnya untuk mengkaji dan melaksanakan MA63 mengatakan bahawa ia telah menyelesaikan 17 daripada 21 isu yang dibentangkan oleh kerajaan Sabah dan Sarawak.

Selain Territorial Sea Act, masalah lain yang tidak dapat diselesaikan adalah isu royalti minyak dan pembayaran tunai petroleum, mineral minyak dan ladang minyak, dan hak negara atas landasan benua.

Ketua menteri Sarawak Abang Johari Openg juga sebelumnya telah menyuarakan undang-undang tersebut, dengan mengatakan pada tahun 2018 bahawa perairan wilayah mereka adalah 12 batu nautika dan bukan tiga batu nautika seperti yang dinyatakan di bawah Akta Laut Wilayah.

Dia menyifatkan Undang-Undang Laut Wilayah tidak sah kerana Sarawak tidak pernah bersetuju dengan pindaan terhadap batas perairan wilayahnya di Parlimen.

Sumber: FMT.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: